tirsdag 1. februar 2011

Monsunens 10 på topp

Vareopptelling kan være nyttig i den kommerse verden. Personlig synes jeg min egen vareopptelling på monsunen.blogspot.com kan gi noen interessante svar.

Mest overraskende har vært at historien om den 17 år gamle jødinnen som overlevde krigens redsler i skjul for så å bli voldtatt av sine russiske befriere ble nest mest leste blogg, riktignok med beskjedne 95 sidevisninger.

Nå har jeg lært at gode titler også trekker lesere i papiravisene, særlig i løssalgspressen. Da var det kanskje ikke så overraskende at professor Francis Sejersteds sterke meninger trakk over 100 sidevisninger. Nyordet "regelfetisjisme" i debatten rundt Maria Amelie fikk folk til å heve øyenbrynene.

Litt journalistetikk i kjølvannet av den samme Maria Amelie-saken ble det også. 3.-plassen inntok innlegget  "Når journalister blir aktører", og her kom det også en kommentar fra kjæresten til Maria, Eivind Trædal.

Anti-byråkratdiktet jeg publiserte med Aftenposten som kilde, kom på poengplass. Morsomt syntes jeg det var at min gamle avis lot en professor boltre seg med litt poesi. Men det kan kanskje ha betydd noe at diktet var skrevet i harnisk over behandlingen av den samme Maria Amelie?

Vareopptellingen var ikke alltid like lystelig. I utgangspunktet hadde jeg håpet på mer debatt i kjølvannet av mine meninger. Jeg er vel for snill. For ufarlig. For gammel!

123 leserinnlegg etter 123 blogginnlegg er jo ikke særlig.

Revolusjon på alle fronter

@akerhaug rapporterer via Twitter hvert annet minutt fra #egypt. Klokka 19 kommer Odd Karsten Tveit inn i bredformat i Dagsrevyen. For nyhetshungrige tror jeg de sosiale medier tar innersvingen.

Virkeligheten er i ferd med å gå opp for president Hosni Mubarak i Egypt. Etter sju dager med folkelig opprør i Kairos gater, har i alle fall jeg forstått at twitter danker ut Aftenposten på papir. Og Dagsrevyen.

Læringskurven ble bratt for mitt vedkommende. Twitter-kontoen min har jeg brukt stadig oftere. Mens NRKs nyhetsmorgen lyder fra badet, sveiper jeg altså innom twitter for å se siste nytt.

Brukerkontoen @akerhaug på Twitter tilhører Lars Akerhaug i VG Nett. Sammen med @VGNettErlend (Erlend Skevik) har han holdt sine twitter-venner grundig orientert om det som skjer. Det kan kanskje bli litt vel detaljert ("Nå bærer noen et lik forbi hotellet vårt"), og vi trenger kanskje ikke meldinger hvert 2. minutt. Men er det revolusjon, så er det revolusjon!

Al Jazeera engelske tjeneste har forlengst slått ut BBC og CNN. Vel, nå har det vaklende regimet i Egypt trukket ut stikkontakten til den arabiske nyhetskanalen som dermed gikk i svart i går. Mobilnettet er visst også meget upålitelig for de 80 millioner egypterne. Internett forsøker myndighetene febrilsk å lukke.

Tross alle hindringer, velter informasjonen ut fra de sosiale medier. Det nytter ikke å søke på #egypt. Da får du meldinger om situasjonen i dette eldgamle landet på nær sagt alle verdens språk. Men når den amerikanske produsenten i nettjenesten til Al Jazeera tvitrer, regner jeg med at fakta serveres!

I dag, tirsdag, er det varslet at 1 million egyptere skal ut i Kairos gater. Gjennomføres revolusjonen i løpet av 24 timer?