fredag 21. januar 2011

Host-host, velkommen til oss!

Ville du sjekket inn på dette hotellet? Kanskje. Men hvis jeg var sjef, ville jeg i alle fall tømt askebegeret!

Det er en evighet siden vi fikk røykeloven. Nå røyker folk utendørs. Men når kommer forbudet mot å røyke rett utenfor inngangsdører på hoteller og andre steder hvor folk samles?

I New York har man forlengst markert at røykeforbudet ikke bare gjelder innendørs, men også i nærheten av inngangspartiet.

Dette hotellet i Grensen har sikkert de edleste hensikter. Stump røyken før du går inn!

Men dette ser ikke bra ut! Skal sjekke det neste gang jeg er i sentrum.

Heia, Aftenposten!

Kanskje ikke det mest oppsiktsvekkende utsagn fra en PANGsjonert medarbeider. Men i disse tider er jeg stolt av den vel 150 år gamle tanta. Tenk at Aftenposten setter digitale spor etter seg over hele verden! 


De siste ukene har Aftenposten publisert dokumenter som avisen har fått fra WikiLeaks. Det manglet ikke på stoff! Selvsagt spurte mange om Aftenpostens kilder, men det var jo ikke saken! Hva fortalte dokumentene?


I dag lå en analog utgave av A-Magasinet i postkassa. Forsiden har mange sett. Jeg leste, så øyet ble stort og vått. Halvor Hegtun fikk meg til å lengte tilbake til sagmuggen! Tenk, å sitte på en kvar million dokumenter av stor verdi, for å si det sånn. 


En av toppsjefene i det tyske OHB-System AG  måtte denne uka gå etter Aftenposten avsløringer. Aftenposten ble behørig sitert av tysk presse. 


WikiLeaks spesialområde er - som navnet påpeker - lekkasjer. Men nå er nettstedet selv rammet av lekkasje. Og, som Halvor Hegtun så muntert skriver, det var ikke aktuelt for Aftenposten å ringe rørleggeren! (Dere som ikke har A-Magasinet for hånden, må vente til Hegtuns artikkel legges ut! Hva med et abonnement?)


Tre år som Aftenpostens mann i Berlin, fortalte meg med all mulig tydelighet at Norge ikke akkurat preget forsidene i tyske medier. Vel, det måtte kanskje være i den kulørte, tyske ukepressen hver gang kronprinsesse Matte Marit var gravid, sånn én gang i måneden. 


Det skapte overskrifter i tyske aviser da Aftenpostens dokumenter tydet på at tyskerne er i ferd med å utvikle spionsatellitter. Kameraene der skulle også kunne se hva som ligger under bakken! 


Noen hundre sitater fra Aftenposten i tyske medier kan enhver google seg fram til. Da ser vi også hvor uhyre raskt nyhetsformidlingen skjer i en digital tid. Nå kan også enhver med lyst og evner søke i de delene av CableGate som Aftenposten legger ut.  I dag morges fant jeg en på det sosiale nettstedet Twitter som hadde lagt ut et tyvetalls meldinger basert på WikiLeaks-dokumenter fra Aftenposten. 


Her overlater jeg scenen til hver og en av dere. Hvis dere har lyst, er det bare å gå i gang! Her har dere en lenke, rett inn i Herligheten: 


http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/wikileaks/