mandag 12. april 2010

Look to Amerika?


Røykeloven er fin. Nå jager amerikanerne nikotinslavene vekk fra fortauet. Er det en god idé for oss?

Hun sto der, tett inntil veggen, og holdt i den hvite pinnen. Ti sekunder tidligere hadde jeg oppdaget skiltet som var slått opp på veggen på den 18 etasjers høye bygningen i SoHo. "Røyking tillatt bare utenfor de blå flekkene".

-Ledelsen vil ikke at ikke-røykere skal møte oss i inngangspartiet, kom det spakt fra kvinnen som altså måtte ha seg en blås. Hun var en av de mange på Metropolitan College of New York som får det enda vanskeligere.

Noen dager tidligere hadde jeg opplevd at servitøren på en av utekafeene i Central Park regelrett kjeppjaget en røyker som hadde forvillet seg inn på kafeens enemerker. Det hjalp ikke at dette var i friluft.

Kneipa mi på hjørnet i av Thompson Street/Grand Street var stuvende full hver eneste kveld. Men ulikt hva vi opplever i Oslo, var det ingen røykere å se rett utenfor vannhullet.

Når innfører norske barer og kafeer amerikanske tilstander? Og hvor lenge holder røykerne skansen på brua mellom Posthuset og Oslo City?

Helse er ikke akkurat det amerikanerne slår nordmenn på. Men antirøykerne har tatt innersvingen på nikotinslavene.

Norsk vår er best


Klart jeg foretrekker norsk vær! Pluss 16 og høy himmel i april er langt bedre enn 32 grader for fem dager siden på Manhattan. Og i går forsvant snøen i hagen her på Ekeberg.

Jeg var ikke akkurat her sist onsdag, men litt lenger sør på Manhattan. Heftige greier å oppleve norsk rekordsommer i Big Apple mens de siste entusiastene tar de siste stavtakene i gamlelandet.

Likevel er det påfallende at det tok så lang tid før trærne ble grønne i verdensbyen. Da jeg kom dit fire uker tidligere, var jeg lovet en påskegrønn by. Men det skjedde ikke. Vi druknet i en syndflod lik den vestlendinger får hver eneste høst. Og vi frøs!

Da blir det rått at alt som heter vær snus opp ned i løpet av en uke i New York. Det måtte jo bli trøbbel med nattesøvnen når sentralvarmen sto på samtidig med at luften utenfor dirret!

- Steng sentralvarmen på badet, formante Cathrine da vi en dag klaget vår nød. Ett døgn senere var i alle fall tropenettene innendørs over for denne gang.

Vel hjemme er det bare å konstatere at frostnettene ikke er helt over. Men vi sover bedre. Og om to uker grønnes kanskje trærne. Det blir bare tre uker senere enn i New York.

I dag får vi kanskje 17 grader!