tirsdag 19. mai 2009

Kan politikere lære?

Kanskje ikke, men mange politikere burde iføres håndjern. Alternativt kan vi gi dem makta.

Da kan de kanskje slutte å kreve at det brukes mer penger på alle mulige gode forhold.

Det ser ut til å ha virket på SV´ere. SV var ett av de mest aktive utgiftspartene på Stortinget før 2005. Da kunne de foreslo å bruke f.eks. 300 millioner kroner til å pusse opp skolene. Når forslaget falt, ble de samme pengene tenkt bevilget til et annet godt formål. Og sånn fortsatte det.

Vel, litt forenklet problemstilling, kanskje, men lysten til å bruke penger, er alltid til stede. Enten man sitter på en privat pengebinge, eller når oljefondet eser ut.

Kristin Halvorsen (SV) er et av de beste eksemplene på hvordan man det kan gjøres. Før 2005 var hun med på "slalåmkjøringen" med de andre opposisjonspolitikerne når budsjettet skulle vedtas før jul.

Nå har hun vært finansminister i snart 4 år, og skrytes opp i skyene av nær sagt alle. Vel, unntatt i egne rekker, da! Det får da være måte på til ansvarlighet, hevder noen SV´ere.

Skal vi gi makten til Frp for å få litt mer ansvarlighet inn i hodene deres? Det har gått bra i Oslo der Frp nesten er blitt så ansvarlig at det ikke er til å holde ut!

Jeg redd politikerne også må bli flinke til å droppe nye særavgifter. Hvem ante at bompengesystemet skulle gripe om seg slik det gjorde mot slutten av 1980-tallet. Oslos bilister ble lovet at dette skulle være en midlertidig ordning. Vi vet bedre nå.

Kanskje det er greit med bompenger, men så si det da!

Og det er ikke første gang "særavgifter" har sneket seg i statsbudsjettet. "Miljøavgifter" ble det gjerne kalt da drivstoffavgiftene øker. Men Jens måtte bite i gresset og redusere dem da han klarte å jage Bondevik I ut av regjeringskontorene.

Luksusavgiften på biler mot slutten av 70-årene husker de færreste. Den slo inn på biler som kostet litt mer enn en Volvo 242. Og de 2,5 prosent avgifter på bolighandel ble innført for å dempe prisstigningen på boliger. Ha!

Forutsigbarhet er nødvendig i det politiske Norge. Politikerforakten forsterkes når velgerne oppdager at politikerne enten ikke holder hva de lover, eller glemmer hva de har lovet.

Jeg skal stemme, også denne gangen. Men da må jeg jo holde seg for nesa når stemmeseddelen slippes ned i valgurnene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er fint at noen leser det jeg skriver. Og kommenterer det! Jeg skal komme tilbake med en seriøs tilbakemelding!