tirsdag 16. mars 2010

Dette har vi ikke i Oslo

Det er sant! Den konserten vi opplevde på Subway´en på Manhattan mandag kveld, ville vært utenkelig på T-banen hjemme. Eller har dere sett maken!

Kriminelt i Big Apple


Vestlendinger ville ledd av det, men jeg syntes det var ille. Taxisjåføren på JFK-flyplassen sa jeg hadde flaks som kom helberget ned lørdag! Men Jo Nesbø kom tørrskodd til boklanseringen mandag.

Det var altså heftig for oss å lande i Big Apple på første gang på 21 år. Flyteknisk var det også ganske interessant selv om den amerianske damen ved siden av meg ba en stille bønn.

Da vi sto klissvåte i drosjekøen, foralte den marokkanske taxisjåføren at vi var heldige. Lufthansa-flyet som forsøkte å treffe flystripen noen minutter tidligere, avbrøt landingen og havnet i Boston. Og rundt en million amerikanere var enten uten strøm eller vann. Eller hadde overfylte kjellere. Og måtte gi opp å komme på familieturen.

Endelig var amerikanerne kvitt snowmageddon. Men når 200 milllimeter ferdigmåkt snø ramler ned godt hjulpet av vind på 200 km/t, blir det problemer av det.

Nå varsler værgudene at vi får 16 grader og sol de neste dagene. Nå slikker new yorkerne sine sår, og vet at den verste vinteren i manns minne er over.

Varmen var alt begynt å sive inn over oss da Jo Nesbø møtte amerikanske lesere på 19. gate på Manhattan. Marekors (The Devil´s Star) ble utgitt for en uke siden. Men hans stadig voksende lesere i USA kan bare glede seg til Panserhjerte (The Leopard) lanseres her.

Mandagskveldens lille flokk av amerikanske Nesbø-fan forlangte at han leste høyt fra Marekors. Det gjorde han, og fortalte om faren som flyttet hjem til Norge fra Brooklyn som 12-åring. Nå skulle Nesbø sjekke om farens gamle hus fortsatt sto.

Men det gikk i alle fall ikke med i stormkastene, tror vi!