torsdag 4. juni 2009

Avisene dør, leve journalistikken?

Avisdød har vært spådd i årtier. Da Internett kom, kom veddemålene om når det skulle skje. Holder det på å skje i disse tider?

Lenge har jeg undret meg på om kanskje papiravisen overlever, likevel. Til tross for opplagsfall for løssalgsavisene, ser det ut til at noen holder stand.

Forleden havnet jeg i en debatt på Fjesboka. En tidligere kollega fortalte at han forlengst hadde sluttet å lese papiraviser.

- Jeg også kutter på avisforbruket. Jeg har sluttet å kjøpe Dagbladet og VG regelmessig, svarte jeg.

Men, som jeg sa til den 20 år yngre kollegaen, jeg trodde fortsatt at avisstativene kom til å finnes foran de fleste butikker og kiosker!

Men nå begynner jeg å tvile. Sjokket var stort da en annen kollega tvitret meg og gjorde meg oppmerksom på at en ukeavis har latt indere overta all journalistikken!

Kvitringen nådde raskt andre kolleger, og nå tror jeg redaktører får enda mer å tenke på.

Og hva skjer i USA? Tidligere kollega John Einar Sandvand følger med, og sendte meg en lenke. Her ligger blant annet fem programsnutter som kan revolusjonere journalistikken for dem som har en iPhone i hånda. Vel, det er vel helst leserne som stikker av med gevinsten. Tenk deg å få oversikt på telefonen over hvor kriminell virksomhet har skjedd det siste døgnet!

I dag er det 20 år siden Folkets frigjøringshær slo ned folket som krevde demokrati i Kina. Selvsagt blokkerte kinesisk sensur Internett-kanaler der blodbadet på Den himmelske freds plass ble minnet. Vi andre kunne lese om sensurjobbingen her.

Det går fort i svingene for dem som skal bedrive journalistikk i det tjueførste århundre. Aviser som utelukkende forsøker å feste "nyhetene" på papir, går en sikker død i møte. Multimedia betyr kanskje for fremtidens redaktør at hun skaffer seg en twitter-konto og publiserer sin lederartikkel elektronisk. Deretter tvitrer hun at nå har Xposten bestemt seg for å støtte Jens! De 5000 som følger henne på twitter, får hakaslepp. De sender den ut til sine "følgere". I løpet av en time eller tok, vet "alle" det.

Når Mads Gilbert og Erik Fosse klarte å slå knock out på papirverden med å sende sms til venner og bekjente i Norge om den israelske krigføringen, må nok norske avisredaksjoner legge om arbeidsrutinene.

Vel, det har de kanskje gjort, men slik var det ikke da jeg ble PANGsjonist i fjor!