torsdag 5. januar 2012

Hvorfor begår bokbransjen selvmord?

Her det plass til flere bøker! Billigere bøker!
Rekordlang juleferie ble innledet da jeg skrev om digitale aviser midt i november. Da passer det kanskje å skrive om ebøker i den første bloggen i 2012? Særlig etter dagens kronikk i Aftenposten.

Mange norske forslag går skumle tider i møte. Bokhandlere bør skjelve i knærne. Og det har jeg fortalt "min" bokhandler på Manglerud. Der har de sikkert lest side 4 og 5 i Kulturseksjonen i Aftenposten i dag.

Lydboka.
Denne jula skjedde det i alle fall noe med mine lesevaner. "Min Kamp 6" kom som 45 timers lydbok inn i øret mitt. Rene sovemedisinen, spør du meg.

Men den største forandringen skjedde da jeg oppdaget at det ligger norske bøker i butikken til Steve Jobs, iBooks. Jeg har jo kjøpt det meste via de digitale godteributikkene i Apple-systemet. Padda mi er fyllt opp med app´er. Nå begynner reolene i iBooks å fylles. Altså med norske bøker.

Padda!
Altså begynner jeg å få endrede vaner. Lesevaner. Det er snart to år siden jeg fikk min første padde. Det skjedde i New York 3. april 2010. iPad var revolusjon, fikk vi høre.

Bildet av Jens Stoltenberg gikk verden rundt da han satt på en flyplass i New York. Askefast. Mens han angivelig styrte landet via en iPad.

Dette var jo ikke sant, men noe var sant med bildet. Jens og mange med ham oppdaget at lesebrettet har sine store fordeler.

Folk betaler. 
To år senere er ikke media flyttet helt over til Padda. Men nå tar VG, Aftenposten og andre seg betalt for tilgangen til de skreddersydde digitale utgavene sine. Og jeg innrømmer det gladelig, jeg bruker dem. Mer og mer.

79 kroner og rett på Padda!
Men altså, nå skal jeg altså fortelle litt om mine nye lesevaner når det gjelder bøker. Det var jo morsomt å lese den gratis utgaven av Ole Brumm som kom med padda jeg kjøpte i fjor. Snedig, tenkte jeg. Nå er det vel tid for nye kanaler også i norske forlag.

Latterliggjort.
Det har ikke skjedd! Bokskya, det norske alternative til de amerikanske løsningene, falt pladask. Derfra kom det ikke annet en øs pøsende regnvær. Bokskya er latterliggjort!

Hvordan handler jeg bøker nå? Jeg stikker innom "Butikk" i iBooks og leter etter bøker på norsk. Utvalget er magert, for å si det mildt.

"Han var min sjef", kjøpte jeg før jul. Skrevet av Kristina Schröder. Hun var med Hitler til veis ende. 49 kroner betalte jeg. Og kvittering havnet i innboksen min.

"En statsråds død" av norske Rune Angell-Jacobsen kostet 79 kroner! Oppfølgeren "Drapsmann" koster det samme.

Myter.
For Jan Christensens og Arnfinn Molands "Myter om krigen" måtte jeg ut med 179 kroner. Denne boka koster "egentlig" 298 kroner, men via bokkilden.no kan jeg få den for 261 kroner. Jeg "sparer" 37 kroner, og jeg får den tilsendt i løpet av 1 virkedag!!

Nå ble det spart ytterligere 82 kroner, og jeg fikk boka via iBooks i løpet av sekunder.

Hvor lenge kan norske forlag holde på med dette lureriet? Og hva tenker alle de ansatte i bransjen? Jeg går i de analoge butikkene og blar i bøker, og så kjøper jeg det jeg får kjøpt i iBooks.

2012!
Nå eier forlagene de aller fleste butikkene der papirbøkene selges. Det slår jeg at 2012 kan bli året når den første bokhandel i et stort kjøpesenter nedlegges. Butikkdøden kommer. Helt sikkert. Akkurat som med platebutikkene. Det oppdaget min 89 år gamle tante som skulle kjøpe CD-plater til ungene mine til jul. Det ble bøker i nabobutikken. Men hva skjer neste jul!

PS:
Jeg har foretatt en vareopptelling i mitt digitale liv. Det siste halvåret har jeg kjøpt bøker, tidsskrifter og aviser for 1819 kroner. Og dette er inklusive moms til Sigbjørn Johnsen. Bokhandlere eller avisutgivere lever uten moms! Og tjener fett på det. 

6 kommentarer:

  1. Du har selvfølgelig helt rett, Trygve. Det går åt skogen med hele næringen her til lands, om de da ikke snart tar et dugelig grep, da.

    Det antar jeg at jeg må gjøre selv også, snart, som ennå ikke har nettbrett i arsenalet av elektroniske dingser, og spesielt ettersom jeg tross alt leverer materiale, blant annet til Apples iBooks (for eksempel Christa Schroeders Han var min sjef, som du selv nylig kjøpte). Til og med svigerfar, som ikke leverer det bøss til de virtuelle massene, sitter med en iPad i fanget.

    Men altså: Om forlagene ikke gjør en drabelig helomvending (og det lyt skje fort!), vil de snart oppdage at leserne forlengst er flyktet til de utenlandske konkurrentene. For dårligere står det faktisk ikke til med engelskferdighetene rundt om.

    SvarSlett
  2. Alle ser jo hva som kommer! Det merkelige er jo at når jeg snakker med analoge folk i dag, så er forbausende mange enige om at det går over til digitale løsninger. Se på bankene! Postkontorene! Og så tror noen at BØKER skal være unntatt!

    Bøker (og aviser) kommer alltid til å eksistere. Men der skjer noget der ute!

    Dette minner jeg om tiden i Apeposen på slutten av forrige århundre. "Vi får vel drive litt med dette Internett, men det går sikkert over....".

    SvarSlett
  3. Eg har i lang tid brukt Amazon Kindle app på nettbrettet mitt, og på mobilen. I desember bestemte eg meg for å kjøpe Kindle leser. Og eg går ikke tilbake til bøker, for å si det mildt. Siden da(og det er kun en måned siden) har det blitt to Kindler til i familien, en til er på vei i Posten og en femte ligger i en digital handlekurv, ventede på at kjøper skal få bestemt seg for fargen på etuiet.

    Så kan de Norske forlagene kaste bort penger på Bokskya og magnetbøker, mens eg har en hel verden tilgjengelig via noen få tastetrykk.

    SvarSlett
  4. Litt sen til å finne dette innlegget, men bedre sent enn aldri. Jeg håper bare det kommer masse slike innlegg rundt omkring.
    Jeg er ganske fersk i e-bokverden, men er allerede "solgt". Jeg har så langt kjøpt 2 bøker via bokklubben og slitt med bokskya hvor sidene ikke blir fullstendige om jeg ønsker litt større skrift. Jeg har lastet ned et par gratisbøker på digitalbok.no og ellers har jeg lånt flere bøker på biblioteket. Biblioteket er greit selv om løsningen er temmelig beta så langt, og titlene meget begrenset. Siden jeg har en Galaxy tab 10.1 har jeg nå valgt å få meg en Kindle (på vei) Synes det blir litt slitsomt å lese på blank skjerm.
    Men uansett, det er alt for få titler, det er alt for tungvinte løsninger og hvorfor i all verden skal hvert bibliotekdistrikt ha egne løsninger? Et samlet nasjonalt e-bok bibliotek må da være mye bedre og gi dekning til alle. Så må de bare finne en god løsning på "antall" utlån så vi slipper å vente i månedsvis nå som det kommer nye bøker også.http://www.norskkulturrad.no/2011/12/e-b%c3%b8ker-pa-biblioteket/

    SvarSlett
  5. Jeg har jo iPad fra Apple og benytter iBooks. Der kommer det mange bøker, etter hvert. Vurderte også å anskaffe meg en Kindle, men min Padde fungerer. Den bruker jeg jo til mye mer enn bøker. Bokskya er død, du har vel allerede lest kulturdelen i Aftenposten og sett at i dag har du ordflyt.no. Det er som å være i Apple-systemet. Enkelt og greit, bare et par tastetrykk. Og i App´en som heter ordflyt, kan både streame lydbøker eller laste dem ned til telefonen eller andre apple-dingser. Lykke til med Galaxy!

    SvarSlett
  6. ordflyt er vel først og fremst for lydbøker ikke e-bøker. Men det blir kanskje det senere?

    SvarSlett

Det er fint at noen leser det jeg skriver. Og kommenterer det! Jeg skal komme tilbake med en seriøs tilbakemelding!