fredag 8. januar 2010

TV-lisens på mobilen?


Tenk deg tanken, du må betale NRK-avgift for PC´en din. Og den fantastiske iPhone´en du fikk til jul. Tyskerne har gjort det lenge!

Jeg krysser fingrene og håper at Sigbjørn Johnsen ikke snakker med sin tyske kollega, Wolfgang Schäuble fra det konservative kristeligedemokratiske partiet CDU. Han forvalter en radikal ordning for tyske forbrukere. De må betale "kringkastingsavgift" for de dingsene som kan benyttes til å ta inn radio- og TV-sendinger. Altså for PC´er og mobiltelefoner som klarer å ta inn radio og fjernsyn. Også via Internett! Poenget for tyske myndigheter er at det som overføres via Internett, kommer jo fra ARD eller ZDF, de to tyske TV-kanalene som må ha penger for å holde seg flytende.

Norske lisenser er billige, de utgjør bare 0,49 prosent av bruttonasjonalprodukt pr lisensbetaler, mens tyskerne er oppe i 0,73 prosent. 0,82 er tallet for danskene, mens svenskene lander på 0,62.

Tyskerne ligger altså et par hestehoder foran det norske finansdepartementet. Nøden tvinger tyskerne til å titte under enhver stein (PC?) for å finne friske penger.

Letingen etter friske skattekroner til almenkringkasterne, kan lett smitte over til andre deler av samfunnet.

Syketrygden? Folketrygden?

JA!

Tyskerne ligger der milevis foran oss!

Jeg skal ikke plage dere med detaljer, men i prinsippet er det slik at sykeforsikringen og forsikringen som skal hjelpe tyske arbeidstagere hvis de mister jobben, er selvfinansierende. Det innebærer at forsikringspremien, dvs det du trekkes i lønn, øker hvis det blir flere arbeidsledige og sykefraværet øker.

Debatten vi har hatt i Norge de siste dagene, er absurd, sett med tyske øyne. Det ble ramaskrik da Senterpartiet antydet en "tysk" løsning hvis ikke sykefraværet går ned. To prosentpoeng øket trygdeavgift, antydet Sp.

Tyske arbeidstagere betaler bortimot 30 prosent av bruttolønnen til syketrygd og ledighetstrygd. Vi betaler 7,8 prosent, og Folketrygden går dundrende underskudd. Men vi fyller opp med oljepenger.

Tyskerne har "bare" 19 prosent moms, men vi har 25 prosent. Kanskje vi skulle få "tysk" moms og øke folketrygdavgiften til 13,8 prosent? Hører jeg ramaskriket?

Oljepengene er nordmennenes heroin. Vi er jo ikke avhengige av oljekronene, sier vi, men vi vet jo at vi klarer oss vel ett år hvis oljen ikke hadde strømmet opp.

Dette ble jo mange tall. Og det kan hende at ikke alt er slik jeg her skisserer. Men hvorfor tør ikke norske politikere gå inn i materien med åpne øyne?

Jeg ser for meg bråket når Jens & Co skal stramme inn i 2011-budsjettet. Kristin Halvorsen ga oss en solid dose "heroin" da finanskrisen veltet inn over oss. Nå stiger boligprisene, ledigheten kommer neppe opp i det nivået vi hadde i 2004 (da snakket ingen om krise!), og oljepengene strømmer inn i 2010.

Da er det vel bare å redusere utgiftene på statsbudsjettet i 2011 med et par titalls milliarder kroner.

Nei, da!

Men kanskje NRK kan få noen millioner i kringkastingsavgift fra alle de mobile PC´ene og mobiltelefonene?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er fint at noen leser det jeg skriver. Og kommenterer det! Jeg skal komme tilbake med en seriøs tilbakemelding!