onsdag 19. januar 2011

Russland inn i EU!

Museumsvokter Stein Ørnhøi klager i onsdagens Dagsnytt 18 over at politikerne er fratatt innflytelse i samfunnet.  Og han vil at generaldirektøren i NSB må gjenopprettes. Vil SV-veteranen også ha tilbake grensekontrollen?

I kjølvannet av Maria Amelie-saken, popper politikere opp og krever mer innflytelse.

-Det politiske rommet er blitt mindre, klager Stein Ørnhøi. Kanskje Ørnhøi burde ha ønsket seg Russland som medlem av EU og Schengen? Men da må jo politikerne gi fra seg enda mer!

I en årrekke har politikerne gitt fra seg adgangen til å ta stilling til enkeltsakene.

- Jeg har stor tiltro til justisminister Knut Storberget, men jeg er ikke sikker på at han er den rette mannen til å behandle de 18 000 asylsøkersakene vi hadde i 2008, sa Arbeiderpartiets sekretær Raymond Johansen i Dagsnytt 18 onsdag.

- Den klassiske nasjonalstaten er krympet, påpeker Ørnhøi.

Takk og pris, sier nå jeg. Det er ikke mange år siden nasjonalstatene gikk til krig mot hverandre. Og noen av oss, som er i 60-årsa, husker godt da Norge hadde kontrollen over valutaen, de norske oljekronene. Det var ganske dramatisk da Regjeringen Brundtland i mai 1986 skrev ned krona vår med 14 prosent. Da hadde den norske staten mistet ca 50 milliarder oljekroner fordi oljeprisen falt fra vel 30 dollar fatet, til under 10 dollar.

Nå styrer Norges Bank rentepolitikken. Nå har NSB ansvaret for om togene kommer fram i tide. Og så tar jernbaneverket ansvaret for at skinnene ligger der. Men politikerne bestemmer hvor mange penger som skal settes av til jernbanedrift.

Problemene kommer når enkeltsakene viser at ikke alt er som noen av oss ønsker. Enten det gjelder tog som ikke takler snøstormer. Eller hvis en 25 år gammel, velintegrert russiskfødt kvinne må gå den samme, lange veien som noen tusen irakiske asylsøkere. Sette seg på flyet ut av Norge.

Ørnhøi, tiden kommer aldri tilbake til politisk detaljstyring av det som skjer i samfunnet. Det var sikkert moro for Ørnhøi-SV hver eneste dag å foreslå noen hundre millioner kroner til ett eller annet godt formål, f.eks. flere jernbaneskinner. Men nå sitter SV i regjeringen, og tvinges til å finne frem til kompromisser.

Museums-SV var konsekvent mot EEC/EF/EU. I 90-åra mistet SV noen europeere. Blant andre Raymond Johansen. EU er kommet for å bli. Akkurat som Schengen og det grenseløse Europa. Akkurat som asylsøkerne strømmer inn over Europa.

Jeg innrømmer gladelig at Maria Amelia-saken er problematisk. Men jeg tror ikke noen er tjent med at Regjeringen skal drive saksbehandling. Jeg mener at UNE kunne bestemt at Maria Amelia skulle fått bli i Norge.

Tenk om Russland hadde vært medlem av EU! Da kunne Maria Amelie ha pendlet mellom Norge og Russland.

Ja til Europa, Ja til Norge! Ja til Maria Amelie!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er fint at noen leser det jeg skriver. Og kommenterer det! Jeg skal komme tilbake med en seriøs tilbakemelding!