30 millioner irer skal det visst være i USA. Vi traff noen av dem i New York på Saint Patrick´s Day onsdag! Grønt skal det visst være. Helt ut i fingerspissene!
Skap-irere fant vi mange av, men det er omtrent som svensker som nå forsøker å vifte med norske flagg på 17. mai. New Yorkere elsker å være irer. I alle fall én gang i året.
Bedre vær! Men selvsagt, onsdag var det bare å gi seg over. Irene går oss i en høy gang. De starter festlighetene to måneder før oss, og de har mye bedre vær enn oss når de fyller 5th Ave 17. mars.
Tidlig ute. Vi ber til høyere makter når 17. mai nærmer seg. Irene har holdt på med dette 16 år før blekket ble tørt på den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776. Klart det blir stil av slikt!
Folksomt. I gamlelandet, på den andre siden av Dammen, holder de på i 5 døgn. Og i fjor var visst 5 millioner med på feiringen.
Her i New York holder de visst bare på i 5 timer, og irene klarer bare å stable på beina 150 000.
Redningsmannen. Vi tenkte ikke så mye på Saint Patrik da vi landet på JFK sist lørdag. Den irske katolske helgenen kunne kanskje kommet til nytte under stormkastene da vi landet. Han reddet i stedet den irske nasjonen, kanskje slik Olav den Hellige var en slags fødselshjelper for den kristne, norske nasjonen for snart 1000 år siden.
Festen overtok. Nå sitter kanskje Saint Patrick på en sky og gremmes over sine landsmenn som 1600 år etter sin bortgang heller i seg Guinness-øl. Det verdslige har forlengst fortrengt det kristne budskapet. I all fall ser det slik ut gjennom norske briller denne vårdagen i New York.
What did you learn? -Are you Norwegian, spurte den 72-år gamle irskfødte politipensjonisten på hjørnet av 86. gate og 5. Aveny. Dermed fikk vi et kvarters historieundervisning med rimelig anti-engelsk undertone.
Erfaringer. Og vi gikk videre i trygg forvisning om at irenes forhold til britene ikke er lettere å håndtere enn når vi nordmenn skal snakke om tyskere, svensker og dansker.
Både irer og nordmenn var underdogs. Og reiste i flokk og følge til det forgjettede land over Dammen.
Full pakke. -My cousin married a Norwegian girl, they both live in Bergen, gliste pensjonist Crocett. Og la av gårde til den ungarske kafeen hvor det kostet 25 daler å spise og drikke seg igjennom ettermiddagen.
Vi hadde hverken tid eller krefter til å følge med dit!
På en dag som denne har de fleste amerikanere fjerne slektninger fra Irland. En gammeltantes kusines bestemor blir gjerne en kusine eller tante. Tror det må være stemningen som gjør at alle føler tilhørigheten?
SvarSlettSier som Elisabeth: St.Patrick's Day er 17. mai på speed!
Monica Langen