mandag 27. april 2009

Svineinfluensa og andre dødelige epidemier

Kanskje sprer svineinfluensaen seg over hele verden. Skal 1000 nordmenn stryke med hvis det går riktig ille? Panikken brer seg, og StatoilHydro tar sine forholdsregler. Reiseforbud i Mexico!

Hvorfor får folk panikk? Og hva skjer?

Hva gjør vi for å "helbrede" oss under den "sykdommen" som har herjet Norge de siste 60 årene og som i 2007 kostet 256 liv? Jeg tenker selvsagt på trafikkdøden som hvert eneste år rammer samfunnet blindt.

Og hvor mange liv tar sigaretten hvertår? Er det 7000? Ikke fullt så mange, hvis vi skal tro tallene fra Helsedirektoratet.

Om et par uker vet vi hvor alvorlig svineinfluensaen er. Og vi nordmenn klarer oss utmerket selv om noen kommer til å stryke med. Men det skaper jo best overskrifter når vi slår til med skrekkscenariet som kanskje kan komme til å få samme omfang som under spanskesyken i 1918.

Skal vi fortsette å piske opp stemningen fordi en virus har slått til og gått over fra dyr til mennesker?

Eller skal vi kanskje bli like immune mot alarmerende meldinger om en dødelig influensaepidemi som vi forlengst er blitt overfor alle meldingene om dødsulykker på norske veier?


5 kommentarer:

 1. Det er ikke helt rettferdig overfor svineinfluensaen å sammenligne den med trafikkdøden eller røyking. Det er to store forskjeller: For det første viser historien (Spanskesyken og 1968-influensaen, som tok ca. 1 mill. liv på verdensbasis) at muterende virus KAN være fryktelig farlig. Derfor er det all grunn til å være forsiktig. Hvis utbruddet av svineinfluensa får politikere og helsevesen til å være bedre forberedt, så kommer det til å komme oss alle til gode den dagen en VIRKELIG alvorlig pandemi bryter ut. Den andre grunnen er jo at det til stadighet arbeides med trafikkdøden og sigaretter; antallet døde i trafikken har sunket mange år på rad, i likhet med antallet som røyker. Man arbeider med saken. Svineinfluensaen er annerledes, ettersom man ikke har vaksine. Det vi ikke kan gjøre noe med er skumlere enn det vi kan unnvike eller begrense farligheten av; derfor er vi mer redde for å fly enn å kjøre bil, selv om sistnevnte er farligst.

  SvarSlett
 2. Du har et par poenger. Men en venn av meg er livredd for svineinfluensa. Men han røyker 40 sigaretter om dagen. Og hvorfor setter vi ikke inn fartssperre på biler? Lastebiler har det forlengst?

  Vi har "medisin" mot røyking og trafikkdød! Om ti år selges sigaretter på apoteker. Og i dag er det utenkelig å tenke seg at røykere kommer på en fest hjemme hos oss og begynner å røyke innendørs.

  Altså har det med holdninger.

  Til slutt: Du leste sikkert denne i papiravisa: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article3068752.ece

  Den gjør jo susen mot det meste!

  SvarSlett
 3. Absolutt! Så vidt jeg vet kan minst halvparten av økningen i forventet livslengde vi har opplevd de siste 100 årene tilskrives bedre hygiene (kilde: god legevenn).

  Mitt poeng er vel egentlig bare at det ikke skader å være godt forberedt på neste pandemi - da er svineinfluensaen en påminner, selv om hysteriet antagelig (og forhåpentlig) ikke står i stil til den reelle faren.

  Fartssperrer vil møte motbør à la røykeloven, som selv jeg, som festrøyker, hatet da den ble lansert, men elsker nå. Det kreves et modig politisk parti i styring. Et alternativ er midtskiller på alle større veier (ingen møteulykkedødsfall på "dødsveien" i Vestfold etter at midtskillene kom på plass osv.) - kan ikke skjønne hvorfor dette ikke er på plass, men det er kanskje veldig mange hundre milliarder dyrere enn jeg ser for meg?

  SvarSlett
 4. Nei, modige partier må gå foran. LITT formynderstat må vi tåle. Altså stemmer jeg Jens også denne gangen.

  Midtskillere er strålende. Og så har jeg klart å få ned dieselforbruket fra Oslo til hytta på Ål til 0,45 på mila. Og jeg kommer frem på 3t 17 min. Råkjørerne klarer det på 3t 9 min! Med fartsbøter og familien som skjelvende aspelauv i baksetet.

  Mitt siste spørsmål: Hvorfor blir det ikke mer seriøs diskusjon i det offentlige rom om viktige saker?

  Ha en god kveld.

  SvarSlett
 5. Altså, det er selvfølgelig ingen grunn til å ignorere potensielle farer, som nettopp svineflonsen, men den er en influensa. Rundt 1000 nordmenn dør av de sesongrelaterte hver år.

  Pressen gikk fullstendig av hengslene denne gangen. I løpet av halvannet døgn for et par uker siden, foretok jeg en uhøytidelig undersøkelse blant tre utvalgte nyhetsformidlere på nett; Dagbladet.no, VG Nett, tv2nyhetene.no, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter og Politiken, som resulterte i 141 H1N1-artikler. Hører du, Trygve!? 141 artikler!Spinnsvilt, selvfølgelig. Kanskje ikke så rart, egentlig, at alt vi hørte, var en guttunge som sto oppi åsen og kauket "Ulv!"?

  SvarSlett

Det er fint at noen leser det jeg skriver. Og kommenterer det! Jeg skal komme tilbake med en seriøs tilbakemelding!