søndag 29. november 2009

Folkeavstemning? Reaksjonært!


Sveitserne stemte nei til minareter i dag! Akkurat som de stemte nei til tre ukers ferie i 1967 fordi det var kommunisme! Faller EU-avstemninger i samme kategori?

Egentlig var jeg ikke overrasket over at sveisterne ikke vil ha minareter i eget land. Vel 57 prosent deltok, det er høyt, sett gjennom sveitsiske briller.

Sveitserne er forbilde for alle dem som ønsker at "folket" skal avgjøre hva som er korrekt politikk. Selvsagt har de avvist det meste av det vi nordmenn mener er demokratiske rettigheter. Det tok noen tiår før kvinnene fikk stemmerett. Det skjedde først i nittenhundreogsyttien!

Det direkte demokrati er altså skumle saker. I Norge har vi hatt det noen få ganger. Det var jo greit da vi skulle bli kvitt Unionen med Sverige (186 stemte nei!), og det var litt skumlere da vi skulle ta fatt på nei eller ja til sprit. Det ble først nei, så mye fæl smugling, og så ja!

Og så. EEC/EF/EU. Folkeavstemning to ganger. To ganger nei. Men i praksis har vi sagt ja til det meste. Via EØS-avtalen.

Funker folkeavstemning? Lokalt i Sveits kan det settes på spissen. Folk kan kreve folkeavstemning om det meste. Dere skal slippe å få detaljer. Les mer her hvis du lurer!

Da ender det ofte slik at kvinnene må vente noen tiår med å få stemmerett. Og parkeringsplasser kan bli viktigere enn barnehager. Og minareter blir ikke tillatt reist i et land som har religionsfrihet.

Jeg forter meg å publisere, det kan jo hende at sveitserne har gode argumenter for sitt nei til minareter. Men hvis de har det, skal jeg vurdere å skifte mening!

Men folkeavstemning er ikke en bra måte å avgjøre Norges forhold til EU på. La politikerne avgjøre, og bytt dem ut hvis dere er misfornøyd. Jeg VIL IKKE ha folkeavstemning om boring etter olje utenfor Vesterålen!

Det er en udemokratisk måte å drive politikk på!

4 kommentarer:

 1. Hvis sveitserne har gode argumenter mot minareter har de ihvertfall ikke vært brukt i debatten her nede. Den har handlet om sharia, islamisme og kjønnslemlestelse.
  Sveits har et par prosent muslimer, men de fleste har bakgrunn fra Bosnia, Kosovo og Albania og har et like avslappet forhold til islam som nordmenn flest til kristendom. Det finnes åpenbart integrasjonsproblemer her som i alle andre land, men som regjeringen har argumentert: Ingen av disse lar seg løse av et forbud mot minareter, tvertimot!
  Det mest skremmende med dette er at det er et genuint folkelig initiativ. Selv ikke det sveitsiske folkepartiet (SVP) støttet opprinnelig initiativet til folkeavstemning. Det ble kjørt frem av det kristenfundamentalistiske partiet EDU, den smårasistiske "AUNS _ Aktion für eine unabhängige und neutrale Schweiz" og ungdomsorganisasjonen til SVP, mens moderpartiet var mot. Det var først da 100.000 underskrifter var innsamlet og det var klart at det ville bli folkeavstemning at SVP ga sin støtte. Og selv om SVP er Sveits' største parti, er oppslutningen langt fra de 57% som støttet forbudet.
  Resultatte er nok en sum av flere faktirer; Generell fremmedfrykt, kombinert med sveitsernes generelle tendens til å grunnlovsfeste et forbud mot alt de ikke liker og en økende arbeidsledighet i kjølvannet av finanskrisen. Men noen unnskyldning er det ikke. Og heller ikke et godt argument!

  SvarSlett
 2. Takk for innsiktsfull kommentar! Jeg har mistet mye av oversikten over politiske prosesser i Sveits. Hvorfor i all verden er ikke norsk presse mer interessert i det som skjer i Sveits. Selv har jeg litt ansvar fordi jeg jo satt tre år i Berlin og skulle dekke det tysktalende Europa.

  SvarSlett
 3. Du skulle ikke tilfeldigvis være "FOR" eu-medlemsskap?

  SvarSlett
 4. Folkeavstemninger er ikke særlig egnet til å avgjøre slike saker som f.eks. minareter i Sveits. Og heller ikke et lands medlemskap i EU. Hvis du er for slike avstemninger, burde man kanskje hatt en avstemning om EØS-medlemskapet vårt. Det stemte jo sveitserne ned i sin tid. De var forresten mot stemmerett for kvinner til ut på 70-åra. 1970-åra. Folkeavstemninger er skrekkelig farlig for mindretallet. Og så har vi faktisk en ordning hvor vi først velger våre politikere som så bestemmer på våre vegne. Er vi misfornøyd med dem, velger vi andre politikere. Og ja, jeg er for medlemskap i EU, men jeg er mot folkeavstemning om en slik sak.

  SvarSlett

Det er fint at noen leser det jeg skriver. Og kommenterer det! Jeg skal komme tilbake med en seriøs tilbakemelding!