Norges neste statsminister, Erna Solberg. |
23 ganger har jeg stemt sosialdemokratisk, mandag gjør jeg det igjen. Og taper! Det blir spennende å se hvor lenge en borgerlig fire-tre-topartiregjering overlever.
En borgerlig valgseier er ikke ensbetydende med et stabilt flertall for en Erna-regjering. Høyre er et bra parti, og Erna vil at vi skal ha det bra. Hareide er ikke verre. Men Venstre-Grande er jeg ikke like fortrolig med. Siv er tilpasningsdyktig, i motsetning til CIH. Men hvordan jobber et slikt politisk landslag?
Historien: Det er spennende å bla bakover i Norges nyere politiske historie. En nærmest uhemmet økonomisk vekst i oljealderen har ført til at vi har fått en befolkning som stort sett sutrer. For 50 år siden hadde vi ikke olje. Og Einar Gerhardsen var landsfader.
Men stabile politiske regjeringer, det har stort sett vært unntaket.
Lyng-regjeringen for 50 år siden var derfor historisk. Den åpnet for Bortens firepartiregjering i 1965. I 1971 falt den på EEC-saken. Trygve Bratteli kom, men gikk av da Folket sa nei til EEC. To år senere tapte han valget så det suste, men ble statsminister fordi SV vant 16 plasser.
1981-1986: Høyre-bølgen, ikke ulik den vi opplever nå, feide ut Ap og Gro i 1981. Inn kom Kåre Willoch. I en ren H-regjering. I 1983 var KrF ferdig med å sutre om retten til fri abort, og ble med Sp inn i regjeringen.
I 1986 felte CIH regjeringen, og Kåre ga nøklene til Gro. Det borgerlige stortingsflertallet mislyktes i den berømte høstjakta på den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen.
1989-1991: Gro tapte valget i 1989, og inn kom Syses trepartiregjering. Da Muren falt og EF kom på dagsorden i det nye Europa, sa Sp nei i 1991.
Gro kom inn, forsøkte forgjeves å få Norge inn i EU.
1997-2000: Bondevik 1 - sentrumsregjeringen - fikk stortingsflertallet mot seg i 2001, og Jens 1 kom. Og tapte.
For første gang i norsk politisk historie siden 1961 har vi nå i 8 år hatt en flertallsregjering. Den har sittet i to perioder!
Stort sett har de borgerlige partier - som helst kaller seg ikke-sosialister - hatt flertall i nasjonalforsamlingen.
2013-?: Nå blir det borgerlig flertall igjen. Et solid borgerlig flertall. Og Norge faller ikke fra hverandre. Men gjør Erna 1 det?
Hva skjer hvis Erna må ha med seg FrP i regjeringen og V sier nei? Hva sier KrF da?
Og hva skjer hvis Erna bare trenger V og KrF? Hva gjør FrP med en regjering de ikke er med i? Vil Siv være like knallhard som CIH i 1986 da han felte Willoch 2 fordi han ikke ville stemme for avgifter han var mot?
Velgerne vet ikke hva slags regjering de får med Erna. I 2005 og 2009 visste velgerne at den rødgrønne regjeringen var alternativet på venstresiden.
Neste uke blir spennende. Statsrådsposter skal fordeles. Nye koster skal rydde opp. Naboen min er venstremann og suser rundt i en miljøvennlig, men kostbar, elektrisk bil. Han satser på å komme inn på Akershus. Abid Raja heter han, og er flink og hyggelig. Meget synlig i det offentlige rom, men er det nok til å bli plukket ut på landslaget til Erna?
I Røyken i Buskerrud bor et annet V-medlem. Hun er født og oppvokst i Tyskland, men ble norsk statsborger for to år siden. Hvis velgerne vil det, kommer hun inn på bekostning av Lundteigen. Det er et greit offer hvis først det rødgrønne alternativet går dukken mandag.
Blir læringskurven i tøffeste laget for Rebekka Borsch?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Det er fint at noen leser det jeg skriver. Og kommenterer det! Jeg skal komme tilbake med en seriøs tilbakemelding!